ОТНЕМАНЕТО НА КНИЖКАТА И СПИРАНЕТО НА КОЛАТА ОТ ДВИЖЕНИЕ ЗА НЕПЛАТЕНИ ГЛОБИ – НЕЗАКОННО!

СПИРАНЕТО НА ГРАНИЦАТА ЗА НЕПЛАТЕНИ ТАКСИ – ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО
ВАС: СПИРАНЕТО НА ГРАНИЦАТА ЗА НЕПЛАТЕНИ ТАКСИ-ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО!
10.03.2021
ПРИЛОЖНО ПОЛЕ И ПРАВНИ ПОСЛЕДИЦИ НА СТОПАНСКАТА НЕПОНОСИМОСТ!
18.03.2021
ОТНЕМАНЕТО НА КНИЖКАТА И СПИРАНЕТО НА КОЛАТА ОТ ДВИЖЕНИЕ ЗА НЕПЛАТЕНИ ГЛОБИ E НЕЗАКОННО

ОТНЕМАНЕТО НА КНИЖКАТА И СПИРАНЕТО НА КОЛАТА ОТ ДВИЖЕНИЕ ЗА НЕПЛАТЕНИ ГЛОБИ E НЕЗАКОННО

Във връзка с все по зачестилите случаи на отнемане от органите на МВР на шофьорската книжка и спирането на автомобил от движение, поради неплатени пътни глоби от страна на шофьорите се наложи Пленумът на Върховния административен съд (ВАС) да обсъди този проблем в становище до Конституционния съд (КС).

В становището си Върховните съдии са категорични, че двете разпоредби от Закона за движение по пътищата (ЗДвП), регламентиращи отнемането на книжката и спирането на автомобила от движение, заради неплатени в срок глоби, са противоконституционни.

„Обстоятелството, че държавата не може да изпълни задължението си по принудително събиране на наложените глоби, по никакъв начин не може да бъде основание за възпрепятстване на правото на напускане на страната и правото на свободно придвижване на нейната територия“, добавят още съдиите от ВАС.

Поради тези съображения ВАС е категоричен в становището си, че временното отнемане на книжката или спирането на колата заради неплатени глоби, погазват принципа на правовата държава. Също така сочи, че липсва правна логика в конструкция, при която неплащане на едно публично задължение да води до отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство и до временно спиране от движение на моторно превозно средство на собственик, като при това се твърди, че преследваната цел е „осигуряване на безопасността на движението по пътищата“.

Според върховните съдии отнемането на книжката и спирането от движение на моторно превозно средство за неплатени глоби, освен че са недопустими мерки, „водят и до произвол, тъй като противоречат на целта на закона и функциите на този тип мерки, водят до заобикаляне на закона и представляват незаконосъобразно фактическо ограничаване на правото на свободно придвижване, което противоречи на Конституцията и на международните стандарти“.

В тази връзка ВАС подробно анализира множество актове на правото на ЕС, както и Европейската конвенция за защита на правата на гражданите и заявява, че те не допускат ограничаване на правото придвижване. Нещо повече, подобна мярка може да засегне правото на собственост на трето лице – съсобственик на колата, което не дължи нищо. „В тези случаи се санкционира чуждо поведение, като се нарушава принципът на личната отговорност, което е допустимо само по изключение при призната от правото необходимост да се поправят причинени вреди“, пише ВАС и напомня, че глобата не цели да поправи вреди.

Това виждане, беше застъпено и от Върховния касационен съд (ВКС), който също остро разкритикува законовата възможност МВР да спира от движение МПС и да отнема временно книжката, заради неплатени глоби.

  За повече информация: Върховен административен съд