ВРЪЩАНЕ НА СТОКА СЛЕД ОНЛАЙН ПАЗАРУВАНЕ!
Част 2

НОВА ЗАПОВЕД НА МИНИСТЪРА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО!
27.12.2020
ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ "БРЕКЗИТ" ЗА БЪЛГАРИЯ
ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ „БРЕКЗИТ“ ЗА БЪЛГАРИЯ
15.01.2021
Online shop

Online shop

 

Дните около Коледа са свързани освен с коледните трапези и с обикаляне на магазини и молове, с цел купуване на подаръци за близки и роднини. Поради въведените от миналата година ограничителните мерки, свързани с разпространението на COVID-19, много повече хора пазаруват онлайн  комфортно от  дома.

В първата част на статията разгледахме каква информация е необходима да представи търговеца при онлайн продажба и какви са правата Ви като потребител при пазаруване онлайн. С първата част на статията можете да се запознаете ТУК

В настоящия материал ще обърнем внимание на правото Ви на връщане на закупени стоки.

Като потребител при онлайн пазаруване Вие имате следното право:

– Да върнете покупката си в рамките на 14 дни, без да посочвате причина.

Това е едно от основните Ви права на онлайн потребител. Не е нужно да се посочва причина, просто уведомете продавача в рамките на 14 дни и изпратете продукта обратно.

Началото на 14 дневния срок започва да тече от различен момент според случая:

– при договори за услуга — деня на сключване на договора

– при договори за продажба — деня, в който Вие или трето лице, посочено от Вас получи стоките от куриер;

– в случаите на много стоки, поръчани с една поръчка, но доставяни отделно — деня, в който Вие или трето лице, посочено от Вас получи последната стока от куриер;

– при доставка на стока, която се състои от множество партиди или части — деня, в който Вие или трето лице, посочено от Вас получи последната партида от куриер;

– при договори за редовна доставка на стоки в продължение на определен период от време — деня, в който Вие или трето лице, посочено от Вас, получи  първата стока;

– при договори за доставка на вода, газ или електрическа енергия, когато те не се предлагат за продажба, опаковани в ограничен обем или определено количество, както и за централно отопление и за цифрово съдържание, което не се доставя на материален носител — деня на сключване на договора.

Важно! Ако търговецът не Ви е информирал за правото на отказ, то срокът за отказ изтича 12 месеца след края на първоначалния срок за отказ, определен съгласно гореописаните правила.

Правото на 14-дневен срок за отказ не важи за всички покупки, като съществуват редица изключения от това право, най-значимите от които са:

  • билети за самолет и влак, както и билети за концерти, резервации за хотели и за автомобили под наем, а също и за кетъринг услуги за определени дати;
  • храни и напитки, които ви се доставят редовно (например доставки на млекар);
  • стоки, изработени по поръчка или явно персонализирани (например костюм, ушит по поръчка);
  • аудиозаписи, видеозаписи или компютърен софтуер (напр. на DVD) в запечатана опаковка, която сте отворили след получаването на продукта;
  • онлайн цифрово съдържание, ако вече е започнало изтеглянето или стрийминга и сте дали съгласието си, че губите правото си на отказ след започването на този процес.
  • стоки, закупени от физическо лице, а не от дружество/търговец;
  • договори за неотложни дейности за ремонт или поддръжка.

Изключенията от правото на отказа са уредени в чл. 16 от ДИРЕКТИВА 2011/83/ ЕС НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 25.10.2011.

Как да се откажете от покупка извършена онлайн?

На първо място трябва да информирате търговеца за решението си да се откажете от покупката преди изтичането на срока за отказ. За тази цел можете:

-да използва стандартния формуляр за отказ, който търговецът е необходимо да ви предостави;

– да заявите по друг начин недвусмислено решението си да се откаже от договора.

Можете едновременно да информирате търговеца и да върнете стоките, например като добавите писмена декларация към стоките, които връщате по пощата. Можете да изпратите електронно писмо или да попълните онлайн формуляр за отказ на уебсайта на търговеца. Ако търговецът е предвидил процедура за връщане е препоръчително да използвате начините уредени в процедурата на търговеца.

Трябва да изпратите стоките на търговеца в рамките на 14 дни, след като сте го информирали, че искате да се откажете от покупката.

Търговецът трябва да Ви уведоми предварително (преди да поръчате) дали ще трябва да платите разходите, ако решите да върнете съответната стока. Ако не направи това, то той ще трябва да заплати тези разходи. При обемисти стоки (като например големи домакински уреди или мебели) търговецът трябва да ви информира поне за приблизителните разходи за връщането им.

Възстановяване на заплатена сума:

Търговецът трябва да възстанови платената сума като използва същото платежно средство като това, използвано от Вас при първоначалната транзакция, освен ако Вие не сте изразили изричното си съгласие за използването на друго платежно средство и при условие че за Вас не възникват никакви такси в резултат от възстановяването.

При въпроси свързани с онлайн покупка, продажба или връщане на закупена онлайн стока не се колебайте да се свържете с нас на телефон: +359 883 474 017 или направете запитване ТУК.