ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ „БРЕКЗИТ“ ЗА БЪЛГАРИЯ

Online shop
ВРЪЩАНЕ НА СТОКА СЛЕД ОНЛАЙН ПАЗАРУВАНЕ! Част 2
05.01.2021
НОВА ТЕНДЕНЦИЯ В ПРАВОТО! АВАНСОВО ПЛАЩАНЕ НА ИЗДРЪЖКА!
НОВА ТЕНДЕНЦИЯ В ПРАВОТО! АВАНСОВО ПЛАЩАНЕ НА ИЗДРЪЖКА!
22.01.2021
ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ "БРЕКЗИТ" ЗА БЪЛГАРИЯ

ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ "БРЕКЗИТ" ЗА БЪЛГАРИЯ

От 01.01.2021г. „Брекзит” вече е факт.

Напускането на Обединеното кралство на Европейския съюз от 01.01.2021г. остави много въпроси относно отношенията между България и Великобритания, свободното движение на хора и стоки между двете страни.

В настоящия материал ще разгледаме отношенията на България и другите членки на Европейския съюз, след „Брекзит”.

От 1 януари 2021г. пратките от Великобритания до държавите в ЕС  ще подлежат на мита, ще трябва да се добавя митническа декларация към колета  ако стойността му е над 45 евро.

Тъй като Великобритания вече не е част от ЕС тя ще има стаут на трета държава и  за пратки над 30лв. ще се заплаща ДДС, а за такива над 150 евро – и мито.

Пратките от Великобритания ще се оскъпяват, защото минават през митниците и се ползват от услугата – „Митническо представителство“. При Български пощи услугата „Митническо представителство“ струва 12 лева, а за самата пратка се плаща отделно друга такса, която се изчислява в зависиост от теглото на пратката. Получателите могат сами да попълнят документите, но за целта трябва да имат електронен подпис.

Попълването и предоставянето на митническитe декларации няма да е необходимо за изпращане на писмо, картичка или документ от Великобритания до страна от ЕС. Митническите декларации не са необходими и за стоки, изпращани от Северна Ирландия за дестинации в ЕС.

Търговците от своя страна, които внасят храни от България във Великобритания, ще получат облекчение, а именно:  6-месечен гратисен период (без мита).

Свободното движение на хора също е една от темите, засегнати след излизането на Великобритания от ЕС. „Брекзит” отменя свободното движение за европейски граждани и ги приравнява с останалите мигранти от цял свят, което от своя страна прави трудовият пазар труднодостъпен. Сезонните работници трябва да докажат, че отговарят на определени критерии, преди да им бъде позволено да заминат да работят във Великобритания.

Българите, които искат да посетят Острова ще могат да го направят само с лична карта до октомври 2021г., а след това ще им е необходим паспорт, като престоят им е ограничен до 6 месеца.

Също така от януари 2021г. за европейските студенти, обучаващи се във Великобритания ще се изискват визи за обучението и м, продължаващо повече от 6 месеца. Те ще трябва да заплащат и по – високи такси.

В заключение бихме искали да кажем, че дори и след „Брекзит”, Великобритания ще продължи своето сътрудничество, както с България, така и с другите държави членки на  Европейския съюз, като за това обстоятелство е подписано споразумение между лидерите на Европейския съюз и Великобритания.