КОЙ Е СОБСТВЕНИК НА ПРИДОБИТОТО ПО ВРЕМЕ НА БРАКА?

ДО ТОЗИ, КОЙТО ЖЕЛАЕ ДА ЗАКУПИ ИМОТ ОТ ПУБЛИЧНА ПРОДАН!
ДО ТОЗИ, КОЙТО ЖЕЛАЕ ДА ЗАКУПИ ИМОТ ОТ ПУБЛИЧНА ПРОДАН!
09.10.2020
НОСЕНЕТО НА ПРЕДПАЗНА МАСКА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО НА ОТКРИТО, ПРИ ЛИПСА НА ДИСТАНЦИЯ ОТ 1,5м.
НОСЕНЕТО НА ПРЕДПАЗНА МАСКА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО НА ОТКРИТО, ПРИ ЛИПСА НА ДИСТАНЦИЯ ОТ 1,5м.
22.10.2020
КОЙ Е СОБСТВЕНИК НА ПРИДОБИТОТО ПО ВРЕМЕ НА БРАКА?

КОЙ Е СОБСТВЕНИК НА ПРИДОБИТОТО ПО ВРЕМЕ НА БРАКА?

На кого принадлежи имуществото, което сте придобили преди, по време на сключения брак и след него са въпроси, които вълнуват много хора, затова ще ви запознаем с различните имуществени режими между съпрузите.

В българският семеен кодекс са уредени три режима на имуществени отношения между съпрузите:

  • законов режим на общност;
  • законов режим на разделност;
  • договорен режим.

Изборът на режим на имуществените отношения се извършва при сключване на брака. Ако бъдещите съпрузи са направили своя избор, те представят пред длъжностното лице обща декларация с нотариална заверка на подписите, в която посочват избрания от тях имуществен режим, а ако са сключили брачен договор-представят удостоверение от нотариуса, посочващо регистрационния номер и датата, на която е сключен договорът. Ако те обаче, не са избрали режим на имуществени отношения, автоматично се прилага законовият режим на общност.

При Законов режим на общност придобитото имущество по време на брака е собственост и на двамата съпрузи, независимо кой от двамата го е закупил. Това е така, защото чисто житейски законовият режим на общност е свързан с едно от основните задължения на съпрузите, а именно: полагането на съвместни усилия за осигуряване благополучието на семейството. Съпружеската имуществена общност може да се разглежда като вид съсобственост, която съществува само между съпрузи и е бездялова. Двамата съпрузи притежават съвместно цялата вещ, тъй като се предполага, че тя е придобита в резултат на съвместния им принос. Въпреки казаното по- горе, при този режим на общност, съпрузите остават притежатели и на лично имущество.

Лично имущество е например придобитото преди сключване на брака, или след неговото прекратяване, то принадлежи на съпруга, който го е придобил. Лично имущество по време на брака са придобитите средства от трудови възнаграждения, както и ценните книги. Лично имущество са наследените вещи, както и дарените вещи. Лично имущество са и движимите вещи, които служат на всеки от съпрузите за обикновено лично ползване, това са вещи за ежедневна употреба – дрехи, обувки и т.н., както и вещите необходими за упражняване на професия или занаят. Лични са и вещните права придобити от съпруг – едноличен търговец.

Всеки от съпрузите може да се разпорежда с личното си имущество по какъвто начин намери за добре. В Семейния Кодекс се съдържа само едно ограничение и то е по отношение на семейното жилище, собственост на единия от съпрузите, ако съпрузите не притежават друго жилище – обща собственост на двамата или лично на някой от тях. Тогава разпореждането с това жилище се извършва само при съгласие от страна на другия съпруг, а при липса на такова – с разрешение на районния съд.

При Законов режим на разделност всички права, придобити от единия съпруг по време на брака, стават негова лична собственост. Двамата съпрузи могат да придобиват общо вещи, но те ще станат обикновени съсобственици, притежаващи съответен дял от цялото.

Въпреки режима на разделност, за задължения, поети за нужди на семейството, съпрузите отговарят солидарно.  Под „нужди на семейството“ най-вече се разбират задълженията за комунални разходи за жилището, в което семейството живее.

Договорният режим дава възможност на встъпващите в брак да уредят предварително имуществените си отношения, сключвайки брачен договор. Брачният договор се сключва в писмена форма с нотариална заверка на подписите и съдържанието.

Основен елемент от съдържанието на брачния договор са правата на страните върху имуществото, което ще бъде придобито по време на брака. Съпрузите могат чрез него да уговорят, че имуществените права, придобивани по време на брака, ще бъдат лично притежание на съпруга, който ги е придобил, общи на двамата при определени дялове или неделима бездялова съпружеска общност. Също така за различни права, могат да приложат различен подход, което прави договорният режим изключително удобен и гъвкав.

ВАЖНО е да знаете, че договорът, с който се уреждат имуществените отношения се вписва в Регистър на имуществените отношения на съпрузите, към Агенцията по вписванията, както и декларацията, с която се прави избор за законов режим на общност или разделност.

ВАЖНО е да знаете, че избраният или приложен по силата на закона режим на имуществени отношения може да бъде променян неограничен брой пъти през времетраенето на брака. Промяната на режима се извършва по същия начин, както при първоначалния избор.

А Вие избрахте ли  режима на имуществени отношения, който желаете за ВАС?