Задължителна изолация и лечение

Временни противоепидемични мерки
Временни противоепидемични мерки
14.05.2020
Временна забрана за влизане в Република България
Временна забрана за влизане в Република България
14.05.2020
Задължителна изолация и лечение

Задължителна изолация и лечение

Днес, 14.05.2020г., министърът на здравеопазването издаде заповед, с която се конкретизират лицата, които подлежат на задължителна изолация и лечение, а именно:

1. На задължителна изолация и болнично лечение подлежат потвърдените случаи на СОВИД -19.

2. На задължителна изолация и лечение в домашни условия за период от 28 дни, от датата на потвърдителното лабораторно изследване подлежат потвърдени случаи на COVID-19.
3. Задължителната изолация и болничното лечение на лице по т. I се извършва с предписание по образец на директора на съответната регионална здравна инспекция по предложение на лекаря, насочил лицето за хоспитализация.
4. Задължителната изолация и лечение в домашни условия на лице по т. 2 се извършва с предписание по образец  на директора на съответната регионална здравна инспекция по предложение на лекуващия лекар въз основа на извършена оценка на съществуващия епидемичен риск.
5. Лицата по т. I се изписват от съответното лечебно заведение за болнична помощ след преценка на лекуващия лекар и един отрицателен резултат от изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19.
6. След изписване от лечебно заведение за болнична помощ лицата по т. 5 се поставят на задължителна изолация в домашни условия за 28-дневен период с предписание по образец  на директора на съответната регионална здравна инспекция.
7. Изолацията на лицата по т. 2 и 6 в домашни условия се преустановява след изтичане на 28-дневната задължителна изолация и при получаване на един отрицателен резултат от проведено изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19.
8.  В периода на задължителна изолация в домашни условия лицата по т. 2, 6 и 8, са длъжни да не напускат домовете си или мястото, в което са посочили, че ще пребивават за посочения в предписанието срок и да спазват инструкциите, посочени в Приложение № 3.
11. Всички близки контактни на потвърден случай на COVID-19, се поставят под карантина в дома или на друго място, на което лицето е посочило, че ще пребивава с предписание по образец на директора на съответната регионална здравна инспекция или на оправомощено от него длъжностно лице за срок от 14 дни, считано от последния контакт със заболялото лице.
12. По реда на т. II под карантина за срок от 14 дни се поставят и лицата, които са влезли на територията на страната от други държави, посочени в заповед на министъра на здравеопазването по чл. 61, ал. 2 и чл. 63, ал. 4 от Закона за здравето.

Със Заповед № РД-01-264/14.05.2020 г. можете да се запознаете в прикачения файл.

Заповед № РД-01-264/14.05.2020 г.

За повече информация: Министерство на здравеопазването