Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет прие решения, във връзка с работата на съдилищата в рамките на извънредното положение

Решение на Народното събрание за удължаване на срока на обявеното извънредно полжение в Република България
07.04.2020
Намаляват се размерите на санкциите за нарушаване на противоепидемичните мерки.
09.04.2020

Съдийската колегия на Висшия съдебен отмени т. 5 от свое предходно решение по протокол № 9/15.03.2020 г., според която не се образуват в дела входираните книжа, иницииращи съдебни производства.

Колегията реши образуването и администрирането на дела да се извършва при спазване на ограниченията по т. 10, т. 11, т. 12, и т. 13, от посоченото решение на колегията и при съобразяване на съществуващия кадрови и технически ресурс в съответния орган на съдебната власт.

Произнасянето в закрито заседание да се извършва по възможност дистанционно, а ако това е невъзможно, в графика на съдебния състав по дежурство.

Отменя се изречение 2 на т. 13 от решението на Съдийската колегия по Протокол № 9/15.03.2020 г., според което „Изготвените съдебни актове се предават и резултатите по тях се вписват в срочните книги след отпадане на извънредното положение“.

При спазване на ограниченията по т. 10, т. 11, т. 12, и т. 13 и при създадена от съответния административен ръководител организация, изготвените и подписани съдебни актове могат да се предават за вписване в съответните книги и присъединяване към деловодна програма.

При възможност изготвените съдебни актове могат да бъдат публикувани на интернет страниците на съдилищата, като съобщения до страните не се изпращат за времето на извънредното положение.

По висящите дела и новообразуваните дела следва да се предприемат възможните действия за пренасрочване и насрочване при спазване на ограниченията по т.т. 10, 11, 12, 13 от решението на Съдийската колегия по Протокол № 9/15.03.2020 г.

Отсрочените от съдебно заседание производства следва да бъдат насрочени преди образуваните през периода на обявеното извънредно положение.