Гражданите, които се намират в закрити или на открити обществени места, трябва да носят защитна маска

Решение от извънредно работно заседание на съдийската колегия от 26.03.2020г.
26.03.2020
Отменят нареждането за носене на защитни маски
31.03.2020

Носенето на маски на обществени места вече е задължително. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев днес издаде заповед, в която се казва: „Всички лица, когато се намират в закрити или на открити обществени места са длъжни да имат поставена защитна маска на лицето

Заповедта е изпратена на вътрешния министър Младен Маринов и на областните управители, които да уведомят заинтересованите лица и да създадат организация за осъществяване на контрол по изпълнението на поредната мярка срещу коронавируса.

Мотивите на Заповедта са: „Разпореждам предварителното изпълнение на заповедта с цел осигуряване живота и защита на здравето на гражданите. Мерките, посочени в настоящата заповед, се предприемат с цел ограничаване разпространението на епидемията от COVID-19, която представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб. Последиците от несвоевременното прилагане и от всяко забавяне на изпълнението на противоепидемичните мерки ще бъдат причиняване на значителни или трудно поправими, включително и непоправими, вреди за живота и здравето на хората“.

С пълния текст на заповедта можете да се запознаете в прикачения файл.

Заповед № РД-01-168/30.03.2020 г.