Спират процесуалните срокове по делата, публичните продани и въводите.

Камарата на часните съдебни изпълнители призова частните съдебни изплнители да се спрат публичните продани и запорите на заплати и банкови сметки
16.03.2020
Решения от извънредното заседание на ВСС, проведено на 15.03.2020 г.
16.03.2020

Ще спрат всички процесуални срокове, започнали да текат преди обявяването на извънредното положение, по висящите съдебни и административни производства, с изключение на наказателните. Това обяви днес министърът на правосъдието Данаил Кирилов. Като посочи, че мораториумът ще бъде въведен от парламента със закон за извънредното положение.
Със закона ще се прекратят всички публични продани и въводи във владение, които извършват държавните и частните съдебни изпълнители. След приключване на извънредното положение те ще се образуват и обявяват отделно, каза Кирилов.
Ограничават се и нотариалните удостоверявания до спешните и неотложните заверки, а камарата трябва да определи по един дежурен нотариус в район.
Министърът на финансите Владислав Горанов пък обяви, че ще се удължат сроковете за годишно счетоводно приключване и за подаване на годишни финансови отчети и на декларации по Закона за корпоративното подоходно облагане до 30 юни. Той каза, че ще се удължи и този за плащане на местните данъци с отстъпка, но не посочи до кога.
Една от големите мерки за справяне с последиците от кризата, която ще вземе правителството, е да поеме 60% от заплатата на работещите в засегнатите от ограниченото потребление бизнеси, за да не бъдат те съкращавани от работодателите си заради извънредното положение. Фирмите трябва да кандидатстват пред Агенцията по заетостта. Като засега това се предлага еднократно за месеца на извънредното положение.
„Тази мярка не може да работи безкрайно“, предупреди Горанов. Също така подчерта, че целта е работодателите, които сега не виждат перспектива и ще освободят служители, да не се налага след като отмине кризата да ги търсят, за да възстановят дейността си. „Следим мерките в други държави, но всеки действа според чергата си“, каза министърът на финансите.