Допълнителни препоръки на Съвета на нотариусите за предприемане на превантивни мерки във връзка с разпространението на СOVID-19

Препоръки на Съвета на нотариусите за предприемане на превантивни мерки във връзка с разпространението на СOVID-19
16.03.2020
Здравният министър актуализира своята заповед за въвеждането на противоепидемични мерки в страната
16.03.2020
  1. Във връзка с нарастващите диагностицирани случаи на заразени с вируса COVID-19,  усложнената епидемиологична обстановка в страната и обявеното с Решение от 13.03.2020 г. на Народното събрание на Република България извънредно положение и препоръки на Националния оперативен щаб, създаден със заповед № Р-37/26.02.2020 г. на министър – председателя на Република България, и съобразно Заповед № РД-01-124/13.03.2020 г. на министъра на здравеопазването,  с оглед спецификата на нотариалната дейност и с цел опазване на здравето и безопасността на посетителите и работещите в нотариалните кантори, Съветът на нотариусите препоръчва на всички нотариуси създаване на вътрешна организация и ред в нотариалните кантори включваща предприемането на описаните по- долу мерки с цел превенция на заболяването и намаляване на риска от заразяване:
  • Да не се допуска струпване на хора в помещенията за обслужване на клиентите. За целта е препоръчително да се допускат лицата, които имат предварително уговорен и записан час и са страни или техните представляващи по съответното производство.
  • Да се ограничи достъпът на лица придружители, които не са страни или участници по нотариалното производствo.
  • Да се осигурява препоръчителното разстояние между участващите в нотариалните производства.
  • Посетителите на канторите да бъдат предупреждавани да ползват лични предпазни средства.
  • Консултациите, както и всички подробности относно предстоящите нотариални удостоверявания, да бъдат уточнявани и извършвани предварително по електронен път.
  • Да се осигурят индивидуални средства за лична хигиена и дезинфекция за служителите в нотариалните кантори.
  • При осъществяване на функциите си съобразно заеманата длъжност, служителите да ползват само личното си работно място.
  • Да се спазва строга лична хигиена от служителите, като редовно  почистване и дезинфекциране на  работното място и ползване на лични предпазни средства –  ръкавици и маска за лице.
  • Да се дезинфекцират работните помещения по възможност след всеки отделен клиент: почистване с препарати на всички повърхности – под, мебели, дръжки, електрически ключове и други ползвани средства и материали – телефони, клавиатури и други.
  • Да се проветряват работните помещения.
  • Всеки клиент да бъде обслужван от Нотариалната кантора, само след напускане на предишния.

     2.  Уважаеми колеги, призоваваме ви да съобразите възможността за извършване на нотариалните удостоверявания спазвайки стриктно становищата и указанията на националния кризисен щаб срещу разпространение на коронавируса!

Нека не забравяме, че в страната е обявено извънредно положение и физическото здраве на участниците в нотариалните производства и служителите ви, следва да е водещ критерий при вземане на решения за извършване на удостоверявания!

Всеки един от колегите нотариуси да организира нотариалната дейност в кантората си съобразно извършеният анализ и  преценка за неотложност на конкретните удостоверявания.

Призоваваме ви при най-малките колебания, че е налице опасност от разпространение на COVID-19, следствие струпване на граждани, да отлагате нотариалните действия за друг ден или период!

3. Уважаеми колеги, моля ви да съобразите решението си за временно затваряне на нотариалните кантори с необходимостта гражданите от определен район да не бъдат лишени изцяло от възможността за извършване на неотложни удостоверявания.

Съветът на нотариусите е на разположение за въпроси и допълнителна информация.