Гражданската и Търговската колегии на Върховния касационен съд (ВКС) образуваха трето тълкувателно дело за тази година.

ВАС ще отмени цялата наредба с образците в заповедното производство
13.02.2020
Търговският и Имотния регистър към Агенцията по вписванията ще изградят общ портал за заявяване на електронни услуги.
05.03.2020

В него Гражданската и Търговската колегии на Върховния касационен съд ще дадат отговор на въпроса от кой момент поражда действие отмяната на Постановление на Пленума на Върховния съд №3/18 ноември 1980 г. и прилага ли се то за вземания по изпълнително дело, което е образувано преди да бъде отменено. Въпросът е поставен от Висшия адвокатски съвет.

Именно тези две колегии с тълкувателно обявиха за загубило сила, възприетото с ППВС №3/1980 г. виждане, че погасителна давност не тече докато трае изпълнителният процес за принудителното осъществяване на вземането.

Висшият адвокатски съвет е установил, че върховните съдии са разделени във виждането си дали тази отмяна на постановлението има своеобразно обратно действие.

Според част от съдиите във ВКС давността върху вземания, предмет на изпълнително дело, образувано преди 26 юни 2015 г., тече от момента на последното валидно изпълнително действие, тъй като давност в изпълнителния процес тече, както се прие преди 5 години. Т.е. те застъпват тезата, че отмяната на ППВС №3/1980 г. има обратно действие.

Според друга част от върховните съдии отмяната на ППВС №3/1980 г. няма обратно действие и следователно давност върху вземания, предмет на изпълнително дело, образувано преди 26 юни 2015 г., не тече. Те заявяват, че когато става дума за първоначално приети тълкувателни постановления и решения, те имат обратно действие и даденото с тях тълкуване важи от момента, в който тълкуваната норма е влязла в сила, т.е. счита се, че тя още тогава е имала съдържанието, което впоследствие е било дадено от върховните съдии. Но подобна обратна сила нямат тълкувателните решения, които са приети, тъй като е настъпила промяна в тълкуваната норма или свързани с нея други разпоредби, или в обществено-икономическите условия, които правят старото виждане неприложимо или несъответно на действителния смисъл на закона.

Проектът на тълкувателно решение, което трябва да сложи край на противоречията в практиката, е възложен на съдиите:  Марио Първанов и Борис Илиев (докладчик) от Гражданската колегия и на  Камелия Ефремова от Търговската колегия.