Попълнените от НАП данъчни декларации ще са готови през март

Може ли съдружник в ООД да бъде изключен заради нарушения като управител
04.01.2020
ТЪЛКУВАТЕЛНО РЕШЕНИЕ 3/2017 гр.София, 14.02.2018 год. Върховният касационен съд на Република България, ОСГК в съдебно заседание на 18 януари 2018 год.
08.01.2020

През март всеки, който има персонален код от Националната агенция за приходите (НАП), или електронен подпис, ще може да види т. нар. „предварително попълнена данъчна декларация„. Това съобщи говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров.

НАП вече автоматично ще попълва в декларацията полетата с всички доходи на данъчнозадълженото лице, за които знае – като трудови правоотношения и хонорари.”Ако има други източници на доходи – наем или някой вид данъчни облекчения, човекът трябва да допопълни ръчно или да коригира данъчната си декларация”, обясни Бъчваров. Той посочи, че заради тази нова услуга се очаква повече хора да поискат да получат персонален код от НАП.

От днес може да се подават данъчни декларации на хартия, но говорителят на НАП посъветва да не се бърза с тях, за да се възползват хората от предварително попълнената електронна декларация.

Бъчваров припомни, че всеки, който декларира доходите за миналата година до края на март 2020 г., ще ползва 5% отстъпка от данъците си. „Има период от началото на март, когато ще бъде пусната попълнената данъчна декларация, до края на март – докогато може да се ползва 5% намаление от данъка за довнасяне, ако освен че е подал декларация по електронен път, няма и стари неплатени задължения“, уточни още говорителят.

Освен това от НАП напомнят, че вече няма да е нужно към данъчните декларации да се прилагат служебни бележки. „Вече служебни бележки не са необходими – нито трябва да бъдат прилагани към данъчната декларация, нито се налага да се искат и получават. Същата информация се съдържа в т.нар. „сметки за изплатени суми“, които работодателите издават“, каза Бъчваров.