Иван Гешев – главен прокурор

Страните по изпълнителни дела ще могат да правят справки онлайн
20.12.2019
ВКС с тълкувателно дело за разликата между закриване на част от предприятието, реорганизация и съкращаване на щата
20.12.2019

Иван Гешев встъпи в длъжност като главен прокурор на официална церемония в зала Тържествена на столичната Съдебна палата. Така той официално пое поста от предшественика си Сотир Цацаров и вече е начело на държавното обвинение.
Встъпването му в длъжност стана в присъствието на председателя на парламента Цвета Караянчева, конституционни съдии, министрите на правосъдието и вътрешните работи Данаил Кирилов и Младен Маринов, шефовете на всички спецслужби, членове на Висшия съдебен съвет, бившите главни прокурори проф. Васил Мръчков и проф. Никола Филчев, висши магистрати, политици и представители на академичната общност. Президентът Румен Радев не присъства на церемонията.
Бившите главни прокурори – професорите Васил Мръчков и Никола Филчев.
Новият главен прокурор положи клетва пред оригиналния екземпляр на Конституцията, който се съхранява в Народното събрание. Актът за встъпването му длъжност е подписан от тримата зам.-главни прокурори Мария Шишкова, Ася Петрова и Борислав Сарафов.
Пред гостите Сотир Цацаров пожела на новия главен прокурор да пази прокуратурата и хората в нея, защото без тях, тя е нищо. Отправи и друго пожелание: „Уважавайте съдиите. Не малцината, за които тогата се измерва с думите „политика“ и „грантове“. Уважавайте българските съдии, без които справедлива и правова държава не може да има“.
Цацаров заяви, че не е имал лесен мандат, няма да е такъв и за Иван Гешев. „Лесен мандат имат само хората, които просто не правят нищо и оправдават собственото си бездействие с другите. Аз не съм от тях и вие не сте“, каза още бившият вече главен прокурор.
По думите му първото предизвикателство пред Иван Гешев ще бъдат започналите консултации за „т.нар. конституционен модел на прокуратурата“. „Силно се надявам, че те нямат за цел евтин и безполезен политически и предизборен шум, а са за доброто на институцията и на всички български граждани. Каквито и дискусии да се водят по този въпрос, прокуратурата ще остане в системата на съдебната власт и не защото това е самоцел, а защото така тя може да работи ефективно, без да е подчинена на политическата конюнктура“, каза още новоизбраният председател на антикорупционната комисия.
Цацаров благодари на всички прокурори, следователи и служители за усилията и енергията и спечелените битки. „Може би трябва да благодаря и на онези, които в продължение на седем години използваха политическата си кариера или пребиваването си по върховете на съдебната система за ежедневни словесни и институционални атаки срещу прокуратура и главния прокурор. Те така и не разбраха, че предизвиканите от тях и менторите им битки ни направиха много по-силни“, заключи Цацаров.
На преден план – конституционните съдии Красимир Влахов, Таня Райковска, Мариана Карагьозова и министрите Младен Маринов и Данаил Кирилов. На втория ред – Филчев, зам.-главните прокурори Ася Петрова и Борислав Сарафов, проф. Емилия Друмева и Борислав Цеков. На заден план – шефовете на спецслужби.
В първото си обръщение като главен прокурор, Иван Гешев заяви, че е напълно наясно, че ще е трудно и тежко, но не е и очаквал друго. „Цената си заслужава, защото тя е по-добра и правова държава, която да оставим на децата и внуците си. Спокоен съм, че всички заедно ще направим това, защото за мен и колегите важат думите на Ейбрахам Линкълн – „Може да вървим с малки крачки, може да вървим бавно, но никога не вървим назад“. Всички трябва да помним думите на Апостола на свобода Васил Левски: „Дела трябват, а не думи“, заяви Гешев.
След церемонията бившият обвинител №1 Сотир Цацаров заяви пред журналисти, че излиза от прокуратурата с усещането, че е свършил немалко работа. Той уточни, че от петък започва работа като председател на антикорупционната комисия.
След клетвата Иван Гешев направи серия от снимки за спомен. На тази е с предшествениците си Сотир Цацаров, Васил Мръчков, председателката на парламента Цвета Караянчева и тримата зам.-главни прокурори Ася Петрова, Борислав Сарафов и Мария Шишкова и Никола Филчев.
На въпрос как ще работи след като няма заместници на главния прокурор при Върховната касационна прокуратура, тъй като това бяха самият той и подалата оставка Мария Шишкова, Иван Гешев отговори: „Не се притеснявайте, ще се оправим“. И каза, че в момента разговаря с различни негови колеги, за да станат част от екипа му. „Ще стане ясно, когато стане ясно. По-важно е да става въпрос за хора, които са изключително компетентни и ще се справят с поставените задачи, имат общи цели и работят в екип“, поясни Гешев.
Както Цацаров, така и Гешев изразиха съмнения за целта на започналите от президента консултации за промяна на конституционния модел на прокуратурата.
„Ако дебатите са насочени за доброто на прокуратурата и гражданите, те трябва да бъдат приветствани. Ако дебатът е насочен към това да се създаде някаква платформа за някаква дискусия, която ще обслужи идващи политически проекти или идващи избори, това е безполезно занятие“, заяви Цацаров.
Иван Гешев на свой ред каза, че не вижда дискусия за конституционни промени, а политически заявки. „Не е ясна темата на консултациите. Никой не е казал какво иска да се промени в Конституцията. Когато инициираш дебат, логично е да го направиш, защото има някаква тема, а не да дебатираш, за да се изясни какъв е проблемът на този дебат. Когато това стане ясно, ще кажа моето лично мнение, а и прокуратурата ще каже становището си“, заяви Гешев.
Тук той уточни, че след Нова година ще сформира консултативен съвет от изтъкнати юристи към главния прокурор, които ще дават становища, включително и във връзка с консултациите при президента.
По думите му промяната в основния закон е „политически въпрос, в него няма право“ и той е от компетентността на Народното събрание.
По отношение на това дали ще участва в изпълнението на препоръките на Венецианската комисия за осигуряване на възможност за ефективно и независимо разследване на главния прокурор, Гешев заяви, че някои от тези препоръки са полезни и могат да бъдат изпълнени, но други подсказват, че експертите от комисията не са запознали с българското законодателство. Главният прокурор уточни, че все пак изпълнението на тези препоръки е ангажимент на изпълнителната власт, но те трябва да бъдат съобразени с Конституцията.
А на въпрос какво мисли за предложения от правителството т.нар. независим прокурор, който всъщност ще бъде шеф на инспектората към ВКП със седем годишен мандат и с основна задача – да разследва обвинител №1 и заместниците му, Гешев заяви: „Всички прокурори са независими, като всички магистрати. Те базират решенията си само на закона, вътрешното си убеждение и доказателствата по делото. Този термин „независим прокурор“ е обиден към прокуратурата“. Терминът „независим прокурор“ беше въведен от премиера Бойко Борисов, който описа как правителството ще изпълни препоръките на Венецианската комисия.
Иначе Иван Гешев заяви, че очаква най-тежкия мандат на главен прокурор от 1989 г. насам. По думите му това е така, защото прокуратурата през последните години е била в много добра кондиция и е заработила на пълни обороти, а заради това била подложена на сериозни атаки, които целят да я дестабилизират.