Тромави процедури, липса на пари и незнание спират хората да водят дела

ВКС разясни как се изчислява обезщетение при съпричиняване на вредите от пострадалия.
22.11.2019
Кредиторът може да предяви Павлов иск и срещу поръчител
22.11.2019

Тромави процедури, липса на пари и незнание спират хората да водят дела

Тромави процедури, липса на пари и непознаване на начините, по които може да си защитят правата, са причините, които най-често спират гражданите да заведат дело.
Бизнесът също изтъква на първо място тромавите процедури (43,2%), но следващите фактори, които са отказали предприемачите да се обърнат към съда, са прекалената продължителност на съдебните процеси (32,4%) и недоверието в системата (29,7%). Всеки пети бизнесмен не вярва, че решението ще бъде безпристрастно. Същата позиция застъпват 25 на сто от гражданите.
Това показва проучване за оценката, която гражданите и бизнесът дават за достъпа до правосъдие, което беше представено днес в рамките на организираното от Министерството на правосъдието обществено обсъждане по темата. То е направено по метода на пряка стандартизирана анкета сред представителна извадка на 1020 граждани и 600 фирми. Резултатите от проучването представи социологът Радостина Ангелова.
То показва ясно, че хората на практика не познават достатъчно работата на съда и възможностите си да защитят правата си чрез него. Близо 75 на сто от анкетираните граждани са заявили, че изобщо не познават работата на съда (32,9%) или са частично запознати (41,5%). По-малко от 5 на сто са казали, че са напълно наясно с дейността на съда.
Сходна е ситуацията и по отношение на оценката на хората за това дали знаят как да заведат дело. Всеки трети е заявил, че няма никаква представа, а около 39% – че все пак имат някаква яснота какво да правят. Уверени, че ще могат сами да заведат дело, са 7,2% от анкетираните.
Представителите на бизнеса са малко по-подготвени за съдебни битки – 12,1% от участвалите в допитването са заявили, че са напълно запознати как се води дело.
Всъщност 60 на сто от представителите на фирми са съобщили, че са имали ситуация, която е предполагала да заведат дело.
Половината от тях обаче са се отказали да го направят. И основните причини да не се обърнат към съда са били именно тромавите процедури, продължителността на делата и недоверието в съдебната система.
Всеки четвърти предприемач е оценил високо правната защита, която е получил от адвоката си. Те са дали оценка по скала от 1 до 5, като 1 е най-слабата оценка. Проучването показва, че 27% от анкетираните бизнесмени са оценили с 4 адвоката си по делото. Оценка 3 са дали 37 на сто от тях, две по петобалната система на адвоката си са дали 8%, а изключително лошо е мнението за правното съдействие, което са получили, на 2 на сто от анкетираните.
Резултатите по отношение на адвокатската защита по дела, която са получили гражданите, са сходни. Един на всеки четирима, дава максималната оценка 5 на адвоката си. Също толкова са го оценили с 4. Но най-много – 36% от анкетираните, са поставили 3. Че са наблюдавали добра правна защита в малка или в никаква степен са отговорили 13 на сто от запитаните.
За хората най-важното, за да имат добър достъп до съд, е да няма корупция (70% от анкетираните), разходите за водене на дело да съответстват на средните доходи в страната (63%) и да има доверие в съдебната система (63%). За бизнеса водещи също са доверието на гражданите в системата (48%) и да няма корупционни практики. За разлика от гражданите обаче предприемачите сочат и друг важен фактор, за да се гарантира достъпът до съд – наличието на разбираема правна информация (47%).
Проучването е направено по проект на Министерството на правосъдието за ефективен достъп до правосъдие, финансиран от оперативна програма „Добро управление“. И показва, че като цяло гражданите и бизнесът оценяват като добър достъпа си до съд.
Зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов заяви, че в рамките на проекта ще бъдат анализирани възможностите за достъп до правосъдие по различни критерии и ще бъде създаден модел на достъп до правосъдие в един окръжен съдебен район, който ще послужи като стандарт за прилагане и в останалите.