ПРИЗОВАН СЪМ КАТО СВИДЕТЕЛ – КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАМ?

ВРЕМЕННИТЕ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ СЕ УДЪЛЖАВАТ от 1.02.2021г. до 30.04.2021г.
ВРЕМЕННИТЕ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ В БЪЛГАРИЯ СЕ УДЪЛЖАВАТ от 1.02.2021г. до 30.04.2021г.
27.01.2021
Тълкувателно решение №4/2017г., от 01.02.2021г., относно уволнението на служител с предизвестие.
03.02.2021

Всяко лице, което е станало очевидец или има достоверна информация за обстоятелства, които имат значение за установяване на истината в съдебен спор, може да бъде призован, за да се яви в съда и да даде показания.

В тази връзка е важно да знаете правата, задълженията и някои основни моменти във връзка с това качество.

Призоваването като свидетел се осъществява въз основа на „призовка”, която съдържа името на съда, който Ви призовава, номера и вида на делото, както и дата и час на заседанието. Важно е да знаете, че като лице, призовано като свидетел имате право на отпуск в денят на заседанието – това е законно задължение на работодателите.

В денят на съдебното заседание, за което сте призовани като свидетел трябва да се явите пред съда, който Ви е призовал, а ако не го сторите, без това да се дължи на сериозни и уважителни причини и да сте уведомил писмено съда, може да Ви бъде наложена глоба – до 300 лева или съдът да разпореди принудителното Ви довеждане в следващото заседание.  Необходимо да носите лична карта, с която съдът удостоверява самоличността Ви. Преди да започне разпитът, съдията Ви предупреждава за наказателната отговорност, която носите за лъжесвидетелстване, за което в Наказателния кодекс е предвидено наказание – лишаване от свобода до 5г.. Ваше задължение е да кажете истината.

В съдебното заседание въпроси могат да Ви бъдат задавани както от  съдът, така и от страните по делото.

Като свидетели е необходимо да отговаряте точно и ясно на поставените Ви от съда и страните въпроси, като можете да откажете да дадете отговор на въпроси, които засягат правата, интересите Ви или уличават в престъпление, Вас или Ваши роднини.

В Наказателното производство ако сте лице с което обвиняемият се намира във фактическо съжителство, негов съпруг/а или близък роднина, може да откажете да свидетелствате, без това да доведе до неблагоприятни последици за Вас.

При различие между показанията на свидетелите съдът може да постанови извършването на очна ставка. Такава може да се постанови и между свидетел и страните.

По всяко време в хода на заседанието като свидетел  може да си служите с бележки или да поискате адвокатска помощ, когато прецените, че такава Ви е необходима.

По Ваше искане, в качеството Ви на свидетел или с Ваше съгласие прокурорът или съдът взема мерки за незабавна защита, когато е налице основание за реална опасност за живота и здравето Ви или на Ваши роднини.

След приключване на разпита, ако съдът се намира извън населеното място, където живеете, при поискване от Ваша страна, може да ви бъдат присъдени пътни разноски за явяването в съдебно заседание. За целта следва да представите документ, удостоверяващ разхода (например – автобусен билет).